Ez a weboldal cookie-ket (sütiket) használ, hogy a webáruház megfelelően működjön.

Termékek Menü

Fűtés villannyal - tévhitek és tények

Tények és tévhitek az elektromos fűtés körül

Az elektromos fűtéssel kapcsolatban számtalan tévhittel találkozhat, de vajon mely állítások tévhitek és mik a tények? Ebben a kis leírásban összeszedtük az elektromos fűtés körül kialakult leggyakoribb tévhiteket és tényeket!


1. tévhit: a korszerű elektromos fűtés nagyobb hatásfokkal működik

Sajnos ez nem igaz. Minden olyan elektromos fűtés, legyen az fűtőpanel, padlófűtés, vagy infrapanel amely ellenás segítségével nyeri a hőenergiát, közel 100 % hatásfokkal működik, azaz az elektromos energia csaknem 100 %-át alakítja hővé. Tehát, ha azt olvassa valahol, hogy egy fűtőbetét 100 % hatásfokkal üzemmel, igazat olvas. Sajnos azonban ez az állítás még a legolcsóbb, azonos elven működő elektromos radiátorra is igaz. Az energiatakarékos működés kulcsát nem itt kell keresni.

Tények:

 • Minden ellenállással működő elektromos fűtés közel 100 % hatásfokkal alakítja a villamos áramot hővé, tehát nem létezik "energiatakarékos" fűtőbetét.

Korszerű fűtőbetétek: tartósabbak és biztonságosabbak mint a izzó fűtőszál.

Korszerű fűtőbetétek: tartósabbak és biztonságosabbak mint a izzó fűtőszál.
Sajnos azonban egyiknek sincs kimutathatóan jobb hatásfoka.
Az elektromos radiátor a fűtőbetéttől nem lesz takarékosabb.


2. tévhit: az azonos teljesítményű elektromos fűtőkészülékek ugyanannyi áramot fogyasztanak, mert a hatásfokuk is azonos

Bizony az elektromos fűtési megoldások között igen nagy különbségek vannak. Bár a hatásfok mindig 100 % a komfortos életvitelhez szükséges energiafelhasználás igen eltérő lehet. A fali elektromos radiátorokra mára szigorú energetikai előírások vonatkoznak: fő fűtéshez csak olyan fűtőkészülékek értékesíthetők, amelyek megfelelnek az ErP enrgetikai előírásoknak. A takarékos üzemelés kulcsa az elektromos radiátor működésében rejlik. Az energiafelhasználás csökkentését a fűtőpanel nagyon pontos, elektronikus szabályozásával érik el, ami mellé számos olyan funkció társul amivel a villamos áram fogyasztás csökkenthető. Ilyen funkció a programozhatóság (időzítés több nap, több időszakára), illetve a jelenlét érzékelés. Az energia hatékony elektromos fűtőpanelen beállítható, hogy a beprogramozott fűtési időszakban és a készenléti időszakban hány fok legyen. A beállított hőfokot az elektromos radiátor nagy pontossággal tartja, amivel szintén csökkenthető az energiafelhasználás. A jelenlét érzékelővel a fűtőpanel képes felismerni, ha valaki a helyiségben van és aszerint megválasztani a fűtési módot. Figyelem! Az ErP ready elektromos fűtőpanelek között is van különbség, az energia megtakarítás mértéke típusonként eltérő lehet.

Tények:

 • Ugyan a hatásfok mindig 100%, de a korszerű fali fűtőpanel energiafelhasználása kisebb, a pontos elektronikus szabályozás miatt
 • A többletfunkciókkal az elektromos radiátor energiafelhasználása tovább csökkentető, a komfortérzet romlása nélkül

3. tévhit: infrapanellel sokkal hatékonyabb az elektromos fűtés, ezért egészen kis teljesítmény is elég

Talán az infrafűtéssel kapcsolatban találkozhatunk a legtöbb tévhittel, rengetegen keresnek fel minket, hogy egy 500 W-os infrapanellel szeretnének kifűteni akár még egy 20-25 m2-es helyiséget is. Ez természetesen nem lehetséges. Rossz hír, hogy sajnos az infrapanel is fogyaszt áramot, méghozzá nagyságrendileg ugyanannyit mint a többi elektromos fűtőkészülék. Az infrafűtés úgy működik, hogy a sugárzó hő nem a levegőt melegíti fel, hanem a tárgyak felszínét, melyek végül a levegőnek is átadják a hőenergiát. Az infrasugárzás nem más, mint 780 nm és 1 mm közötti hullámhossz tartományba eső elektromágneses sugárzás (akárcsak a látható fény), amit az ember már nem lát, de mint hőt a bőrfelületén érzékelAz energiamegtakarítás itt onnan származhat, hogy 1-2 °C-al alacsonyabb szoba-hőmérsékleten nyújtja ugyanazt a hőérzetet, mint a meleg levegővel történő fűtés. Ennek a megoldásnak azonban hátránya is van, méghozzá az, hogy az infrapanel szabályozása sokkal nehezebb és pontatlanabb, pedig a pontos szabályozás az energia-hatékony fűtés alapfeltétele. Éppen ezért, például a Thermor Evidenece 3 kettős hatású elektromos radiátor egyesíti az infrafűtés és a meleg levegővel történő fűtés előnyeit, mert sugárzó hővel és meleg levegővel egyszerre fűtenek. Ezek a fűtőkészülékek a kiváló hőérzet mellett nagyon pontosan szabályozhatók. Természetesen sokszor az infrapanel a legjobb elektromos fűtés: pl. nagy belmagasság, rosszul szigetelt, vagy félig nyitott helyiségek esetében.

Tények:

 • Az infrapanel sem fogyaszt kevesebb áramot mint egy fűtőpanel, de már alacsonyabb szoba-hőmérsékleten is komfortos hőérzetet nyújt, ami az energiafelhasználás szempontjából kedvező.
 • Az infrafűtés nehezebben szabályozható, ami az energiafelhasználás szempontjából kedvezőtlen.
 • A kettős hatású fűtőpanelek egyesítik a sugárzó hővel és a meleg levegővel történő fűtés előnyeit, így nagyon kellemes hőérzetet biztosítanak, ugyanakkor kifinomult szabályzó rendszerük van, ami energiamegtakarítást tesz lehetővé.
 • Nagy belmagasság, rosszul szigetelt, vagy félig nyitott épület estén az infrafűtés előnyös, mert a hősugárzás nem a levegőt, hanem a tárgyakat és az emberi testet melegíti fel.

4. tévhit: a hőtárlós kályha még mindig a legjobb elektromos fűtés

Sokak számára az elektromos fűtés leghatékonyabb módja még mindig a hőtárolós kályha. Tudni kell, hogy a hőtárolós kályha több áramot fogyaszt mint egy korszerű elektromos radiátor. Ennek oka, hogy az áramfelvétel és a hőleadás sokkal nehezebben szabályozható, ami veszteséget jelent, ráadásul általában ventilátort is használ ami áramot fogyaszt. A ventilátor miatt a hőtárolós kályha általában zúg is. Előnye is van, méghozzá az hogy főképp "éjszakai" (vagy vezérelt) áramot használ, ami valamennyivel olcsóbb a "nappali" áramnál. Sokan ezért tartják még mindig a legjobb választásnak. És ezzel be is mutattuk az összes előnyt, most jöhetnek a hőtárolós kályha hátrányai: nagyon drága, nagyon nagy áramerősséget is elbíró, vezetékrendszert kell kiépíteni, nehéz, nagy, hangja van, nehezen szabályozható. A hőtárolós kályha működtetéséhez a drágább nappali áram is szükséges. Ez gondoskodik az elektromos fűtés vezérléséről, valamint a ventilátor működtetéséről. Ezen kívül sokszor szükség van nappali árammal működő kiegészítő fűtőbetét beépítésére is, arra az esetre, ha a hőtárolós kályha nem lenne képes kellő mennyiségű hőenergiát tárolni az olcsóbb "éjszakai" áramból. Ha ez a fűtőbetét üzemel, akkor a hőtárolós kályha úgy működik mint egy hagyományos elektromos fűtés, így ilyenkor fűtési költséget nem takarít meg.

Tények:

 • A hőtárolós kályha főleg olcsóbb "éjszakai" (vezérelt áramot) használ, de nappali áramot is fogyaszt a ventilátorhoz és a vezérléshez
 • Ha nem elég az éjszakai áram, akkor vagy hideg van, vagy nappali áramról kiegészítő fűtés kell, mert nehezen állítható be, hogy mennyi hőenergiát tároljon és nehezen választható ki az elektromos fűtés szükséges teljesítménye is
 • Sokkal drágább mint egy korszerű elektromos radiátor, könnyen lehet, hogy szinte sohasem térül meg a befektetési költség
 • Kevésbé komfortos mint más korszerű elektromos fűtés: zúg, nehezen beállítható

A hőtárolós kályha drága, nagy, nehéz és zúg.

A hőtárolós kályha drága, nagy, nehéz és zúg.
Az éjszakai áram mellett nappali áramot is fogyaszt, ráadásul a telepítése munkaigényes.
Ha valaki vállalja a méretezés, beépítés és a működtetés kényelmetlenségeit, valóban az egyik legolcsóbban üzemeltethető elektromos fűtés lehet.


5. tévhit: az elektromos fűtés nem éri meg, mert drága

Valóban igaz, hogy egységnyi energiamennyiségért, az elektromos fűtés esetében kell a legtöbbet fizetni. Egyszerűen megfogalmazva 1 kW fűtési teljesítmény ebben az esetben kerül a legtöbbe. Ugyanakkor fontos tényező, hogy valamennyi ellenállással működő elektromos fűtés (fűtőpanel, padlófűtés, hőtárolós kályha, hősugárzó) közel 100 %-os hatásfokkal alakítja hőenergiává a villamos áramot, szinte teljesen veszteség nélkül. Az elektromos fűtések közül a korszerű elektromos radiátor szabályzórendszere a legpontosabb, ami azt jelenti, hogy ezekkel a fűtőkészülékekkel nagyon-nagyon kevés a feleslegesen elhasznált energia, ráadásul számos olyan energiafelhasználást csökkentő funkcióval is rendelkeznek mint amilyen a heti programozás vagy a jelenlét érzékelés (ilyen funkcióval rendelkezik a Thermor Soprano Sense 2 fűtőpanel is). Végeredményben egy korszerű fűtőpanel drágább energiát fogyaszt ugyan, de az energiafelhasználás csökkentő funkcióinak köszönhetően kevesebbet, mint a hagyományos fűtőberendezések.

Ha arról kell döntenünk, hogy ez a fűtési mód olcsó-e vagy drága, azt is szem előtt kell tartsuk, hogy egy korszerű központi fűtéshez képest az elektromos fűtőpanelekkel a fűtés sokkal olcsóbban kiépíthető. Ez sok eseteben azt jelenti, hogy hiába kell kevesebbet fizetni a rezsiért egy korszerű gázfűtés esetén, a beruházás csak beláthatatlanul későn, hosszú évek múltán térül meg, mire akár az újabb korszerűsítés is esedékes lehet.

Tények:

 • Az elektromos áram az egyik legdrágább energiatípus, drágább mint a szén, a fa, vagy a földgáz
 • A korszerű fali elektromos radiátor drága energiát használ, de a lehető legkevesebbet, mert pontos a szabályzórendszere és számos energia felhasználás csökkentő funkcióval ellátott
 • A fűtőpanelekkel a fűtés beruházási költsége alacsony, különösen ha kis-közepes lakás, családi ház, vagy jól szigetelt épület esetén
 • Minden lakás, ház esetén van egy optimális fűtési megoldás amit az egyedi adottságok szerint kell megválasztani - az elektromos fűtés jellemzően kis és közepes alapterületű ingatlanok vagy időszakosan használt lakások (pl. nyaralók) és nagyon jól szigetelt nagyobb alapterületű épületek esetén gazdaságos választás