Ez a weboldal cookie-ket (sütiket) használ, hogy a webáruház megfelelően működjön.

Fűtés villannyal - tévhitek és tények

Tények és tévhitek az elektromos fűtés körül

Az elektromos fűtéssel kapcsolatban számtalan tévhittel találkozhat, de vajon mely állítások tévhitek és mik a tények? Ebben a leírásban összeszedtük az elektromos fűtés körül kialakult leggyakoribb tévhiteket és a tényeket!


1. tévhit: a korszerű elektromos fűtés nagyobb hatásfokkal működik

Sajnos ez nem igaz. Minden olyan elektromos fűtés, legyen az fűtőpanel, padlófűtés, vagy infrapanel amely ellenás segítségével nyeri a hőenergiát, közel 100 % hatásfokkal működik, azaz az elektromos energia csaknem 100 %-át alakítja hővé. Tehát, ha azt olvassa valahol, hogy egy fűtőbetét 100 % hatásfokkal üzemmel, igazat olvas. Sajnos azonban ez az állítás még a legolcsóbb, azonos elven működő elektromos radiátorra is igaz. Az energiatakarékos működés kulcsát nem itt kell keresni.

Tények:

 • Minden ellenállással működő elektromos fűtés közel 100 % hatásfokkal alakítja a villamos áramot hővé, tehát nem létezik "energiatakarékos" fűtőbetét.

Korszerű fűtőbetétek: tartósabbak és biztonságosabbak mint a izzó fűtőszál.

Korszerű fűtőbetétek: tartósabbak és biztonságosabbak mint a izzó fűtőszál.
Sajnos azonban egyiknek sincs kimutathatóan jobb hatásfoka.
Az elektromos radiátor a fűtőbetéttől nem lesz takarékosabb.


2. tévhit: az azonos teljesítményű elektromos fűtőkészülékek ugyanannyi áramot fogyasztanak, mert a hatásfokuk is azonos

Bizony az elektromos fűtési megoldások között igen nagy különbségek vannak. Bár a hatásfok mindig 100 % a komfortos életvitelhez szükséges energiafelhasználás igen eltérő lehet. A fali elektromos radiátorokra mára szigorú energetikai előírások vonatkoznak: fő fűtéshez csak olyan fűtőkészülékek értékesíthetők, amelyek megfelelnek az ErP enrgetikai előírásoknak. A takarékos üzemelés kulcsa az elektromos radiátor működésében rejlik. Az energiafelhasználás csökkentését a fűtőpanel nagyon pontos, elektronikus szabályozásával érik el, ami mellé számos olyan funkció társul amivel a villamos áram fogyasztás csökkenthető. Ilyen funkció a programozhatóság (időzítés több nap, több időszakára), illetve a jelenlét érzékelés vagy a nyitott ablak érzékelés. Az energia hatékony elektromos fűtőpanelen beállítható, hogy a beprogramozott fűtési időszakban és a készenléti időszakban hány fok legyen. A beállított hőfokot az elektromos radiátor nagy pontossággal tartja, amivel szintén csökkenthető az energiafelhasználás. A jelenlét érzékelővel a fűtőpanel képes felismerni, ha valaki a helyiségben van és aszerint megválasztani a fűtési módot. További jelentős energiamegtakarítás érhető el a WiFi kapcsolattal rendelkező elektromos radiátorokkal, mert a távolból állíthatja be a bekapcsolás időpontját és a kívánt hőmérsékletet, méghozzá villanyradiátoronként, azaz helyiségenként külön-külön. Figyelem! Az ErP ready elektromos fűtőpanelek között is van különbség, az energia megtakarítás mértéke típusonként eltérő lehet.

Tények:

 • Ugyan a hatásfok mindig 100%, de a korszerű fali fűtőpanel energiafelhasználása kisebb, a pontos elektronikus szabályozás miatt
 • A többletfunkciókkal az elektromos radiátor energiafelhasználása tovább csökkentető, a komfortérzet romlása nélkül

3. tévhit: infrapanellel sokkal hatékonyabb az elektromos fűtés, ezért egészen kis teljesítmény is elég

Talán az infrafűtéssel kapcsolatban találkozhatunk a legtöbb tévhittel, rengetegen keresnek fel minket, hogy egy 500 W-os infrapanellel szeretnének kifűteni akár még egy 20-25 m2-es helyiséget is. Ez természetesen nem lehetséges. Rossz hír, hogy sajnos az infrapanel is fogyaszt áramot, méghozzá nagyságrendileg ugyanannyit mint a többi elektromos fűtőkészülék. Az infrafűtés úgy működik, hogy a sugárzó hő nem a levegőt melegíti fel, hanem a tárgyak felszínét, melyek végül a levegőnek is átadják a hőenergiát. Az infrasugárzás nem más, mint 780 nm és 1 mm közötti hullámhossz tartományba eső elektromágneses sugárzás (akárcsak a látható fény), amit az ember már nem lát, de mint hőt a bőrfelületén érzékelAz energiamegtakarítás itt onnan származhat, hogy 1-2 °C-al alacsonyabb szoba-hőmérsékleten nyújtja ugyanazt a hőérzetet, mint a meleg levegővel történő fűtés. Ennek a megoldásnak azonban hátránya is van, méghozzá az, hogy az infrapanel szabályozása sokkal nehezebb és pontatlanabb, pedig a pontos szabályozás az energia-hatékony fűtés alapfeltétele. Éppen ezért, például a Thermor Evidenece 3 DIGITAL kettős hatású elektromos radiátor egyesíti az infrafűtés és a meleg levegővel történő fűtés előnyeit, mert sugárzó hővel és meleg levegővel egyszerre fűtenek. Ezek a fűtőkészülékek a kiváló hőérzet mellett nagyon pontosan szabályozhatók. Természetesen sokszor az infrapanel a legjobb elektromos fűtés: pl. nagy belmagasság, rosszul szigetelt, vagy félig nyitott helyiségek esetében.

Tények:

 • Az infrapanel sem fogyaszt kevesebb áramot mint egy fűtőpanel, de már alacsonyabb szoba-hőmérsékleten is komfortos hőérzetet nyújt, ami az energiafelhasználás szempontjából kedvező.
 • Az infrafűtés nehezebben szabályozható, ami az energiafelhasználás szempontjából kedvezőtlen.
 • A kettős hatású fűtőpanelek egyesítik a sugárzó hővel és a meleg levegővel történő fűtés előnyeit, így nagyon kellemes hőérzetet biztosítanak, ugyanakkor kifinomult szabályzó rendszerük van, ami energiamegtakarítást tesz lehetővé.
 • Nagy belmagasság, rosszul szigetelt, vagy félig nyitott épület estén az infrafűtés előnyös, mert a hősugárzás nem a levegőt, hanem a tárgyakat és az emberi testet melegíti fel.

4. tévhit: a hőtárlós kályha még mindig a legjobb elektromos fűtés

Sokak számára az elektromos fűtés leghatékonyabb módja még mindig a hőtárolós kályha. Tudni kell, hogy a hőtárolós kályha több áramot fogyaszt mint egy korszerű elektromos radiátor. Ennek oka, hogy az áramfelvétel és a hőleadás sokkal nehezebben szabályozható, ami veszteséget jelent, ráadásul általában ventilátort is használ ami áramot fogyaszt. A ventilátor miatt a hőtárolós kályha általában zúg is. Előnye is van, méghozzá az hogy főképp "éjszakai" (vagy vezérelt) áramot használ, ami valamennyivel olcsóbb a "nappali" áramnál. Sokan ezért tartják még mindig a legjobb választásnak. És ezzel be is mutattuk az összes előnyt, most jöhetnek a hőtárolós kályha hátrányai: nagyon drága, nagyon nagy áramerősséget is elbíró, vezetékrendszert kell kiépíteni, nehéz, nagy, hangja van, nehezen szabályozható. A hőtárolós kályha működtetéséhez a drágább nappali áram is szükséges. Ez gondoskodik az elektromos fűtés vezérléséről, valamint a ventilátor működtetéséről. Ezen kívül sokszor szükség van nappali árammal működő kiegészítő fűtőbetét beépítésére is, arra az esetre, ha a hőtárolós kályha nem lenne képes kellő mennyiségű hőenergiát tárolni az olcsóbb "éjszakai" áramból. Ha ez a fűtőbetét üzemel, akkor a hőtárolós kályha úgy működik mint egy hagyományos elektromos fűtés, így ilyenkor fűtési költséget nem takarít meg.

Tények:

 • A hőtárolós kályha főleg olcsóbb "éjszakai" (vezérelt áramot) használ, de nappali áramot is fogyaszt a ventilátorhoz és a vezérléshez
 • Ha nem elég az éjszakai áram, akkor vagy hideg van, vagy nappali áramról kiegészítő fűtés kell, mert nehezen állítható be, hogy mennyi hőenergiát tároljon és nehezen választható ki az elektromos fűtés szükséges teljesítménye is
 • Sokkal drágább mint egy korszerű elektromos radiátor, könnyen lehet, hogy szinte sohasem térül meg a befektetési költség
 • Kevésbé komfortos mint más korszerű elektromos fűtés: zúg, nehezen beállítható

A hőtárolós kályha drága, nagy, nehéz és zúg.

A hőtárolós kályha drága, nagy, nehéz és zúg.
Az éjszakai áram mellett nappali áramot is fogyaszt, ráadásul a telepítése munkaigényes.
Ha valaki vállalja a méretezés, beépítés és a működtetés kényelmetlenségeit, valóban az egyik legolcsóbban üzemeltethető elektromos fűtés lehet.


5. tévhit: az elektromos fűtés nem éri meg, mert drága

Egészen a legutóbbi időkig valóban igaz volt, hogy egységnyi energiamennyiségért az elektromos fűtés esetében kellett a legtöbbet fizetni. Egyszerűen megfogalmazva 1 kW fűtési teljesítmény ebben az esetben került a legtöbbe. Mára a helyzet megváltozott, a földgáz, a fa és a szén ára meredek emelkedésbe kezdett, ráadásul fával és szénnel tüzelni nem csak nagyon kényelmetlen, hanem igen környezetszennyező is. Az elektromos fűtés esetében fontos tényező, hogy valamennyi ellenállással működő elektromos fűtés (fűtőpanel, padlófűtés, hőtárolós kályha, hősugárzó) közel 100 %-os hatásfokkal alakítja hőenergiává a villamos áramot, szinte teljesen veszteség nélkül. Az elektromos fűtések közül a korszerű elektromos radiátor szabályzórendszere a legpontosabb, ami azt jelenti, hogy ezekkel a fűtőkészülékekkel nagyon-nagyon kevés a feleslegesen elhasznált energia, ráadásul számos olyan energiafelhasználást csökkentő funkcióval is rendelkeznek mint amilyen a heti programozás vagy a jelenlét érzékelés (ilyen funkcióval rendelkezik a Thermor Soprano Sense 2 WiFi fűtőpanel is). Végeredményben egy korszerű fűtőpanel az energiafelhasználás csökkentő funkcióinak köszönhetően ma már kifejezetten kedvező költséggel üzemeltethető a legtöbb hagyományos fűtőberendezéshez képest.

Ha arról kell döntenünk, hogy ez a fűtési mód olcsó-e vagy drága, azt is szem előtt kell tartsuk, hogy egy korszerű központi fűtéshez képest az elektromos fűtőpanelekkel a fűtés sokkal olcsóbban kiépíthető. Ez sok eseteben azt jelenti, hogy hiába kell kevesebbet fizetni a rezsiért egy korszerű fűtési rendszer (pl. hőszivattyú) esetén, a beruházás csak beláthatatlanul későn, hosszú évek múltán térül meg, mire akár az újabb korszerűsítés is esedékes lehet.

Ma már nagy kérdés, hogy a gáztüzelést korszerűnek tekinthetjük-e a jövőben. Napjainkban a földgáz árának növekedése várható, ráadásul az ellátási problémák sem kizártak. A villamos árammal, más a helyzet, mert számos eszközünk működik vele, ráadásul szinte bármiből, bármilyen módszerrel előállítható, a napelemektől, szélturbináktól kezdve az atomerőművekik. Éppen ezért az elektromos fűtés várhatóan a jövőben hosszútávon is kiváló fűtési megoldás lesz.

Tények:

 • A földgáz ára növekvő tendenciát mutat, ezzel együtt a fa és a szén ára is növekszik, ráadásul az ellátási zavarok sem kizártak.
 • A korszerű fali elektromos radiátor a lehető legkevesebb áramot fogyasztja, mert pontos a szabályzórendszere és számos energia felhasználás csökkentő funkcióval ellátott.
 • A fűtőpanelekkel a fűtés beruházási költsége alacsony, különösen kis-közepes lakás, családi ház, vagy jól szigetelt épület esetén
 • Minden lakás, ház esetén van egy optimális fűtési megoldás amit az egyedi adottságok szerint kell megválasztani - az elektromos fűtés jellemzően kis és közepes alapterületű ingatlanok vagy időszakosan használt lakások (pl. nyaralók) és nagyon jól szigetelt nagyobb alapterületű épületek esetén gazdaságos választás.

6. tévhit: a napelemrendszer kevés egy egész ház elektromos fűtéséhez

Itt egy nagyon összetett dologról van szó. Ha az alapokat nézzük igazán gazdaságosan csak akkor működtethető az elektromos fűtés, ha az épület jól hőszigetelt. Egy új építésű ingatlan, vagy egy alapos felújításon (szigetelés és nyílászáró csere) átesett épület esetében ez magától érthető, ugyanakkor ha régi épületről van szó, akkor sajnos a fűtési gondjainkat a napelem táblák felszerelése önmagában biztosan nem fogja megoldani. Még a legoptimálisabb esetben is, egy intenzív fűtési időszakban a napelemek várhatóan nem termelnek annyi energiát, mint amennyi a fűtéshez szükséges. Amellett, hogy az elektromos fűtés energiaigényes, a napelemeket is jóval kevesebb fény éri a téli időszakban.

Akkor tehát nem lesz elegendő áram a fűtéshez? Szerencsére a dolog nem így működik, mert amikor Ön a napelemek felszerelése mellett dönt, akkor a szolgáltató egy úgynevezett ad-vesz órát szerel fel, ami azt jelenti, hogy az óra nem csak azt számolja, hogy Ön mennyi energiát fogyaszt, hanem azt is, hogy mennyi villamos áramot juttat vissza a hálózatba. Önnek tehát a kettő közti különbözetet kell kifizetnie. Még az is előfordulhat, hogy a többlet termelés miatt a szolgáltató fog fizetni Önnek (sajnos azonban az áram átvételi ára elég alacsony, így rettenetesen nagy összegre ne számítson). Az elektromos fűtés szempontjából a lényeg az, hogy a napelemek működése során vannak időszakok amikor többlet áram keletkezik és vannak olyan időszakok, amikor a fogyasztása nagyobb. Egy igazán jól méretezett napelemes fűtési rendszer esetén a kettő kiegyenlítődik. Ha a napelemek segítségével "ingyen" azaz 0 rezsivel szeretne fűteni, akkor nagyon pontos energetikai tervezésre lesz szüksége. A naplemes rendszer tervezésekor számos kérdés merül fel, emiatt a tervezést mindenképpen szakemberre kell bízni. Ha már eleve elektromos fűtése van, vagy elhatározta, hogy villannyal szeretne fűteni, akkor arra számíthat, hogy a napelem rendszer telepítésével jelentősen csökkenek a fűtési költségei.

Tények:

 • Napelemekkel gondos energetikai tervezés mellett fedezhető a fűtéshez szükséges áramigény, új, vagy jól hőszigetelt, felújított épületek esetén.
 • A napelemes rendszer mindenképpen hasznos, ha villannyal fűt, mert biztosan csökkenti a rezsiszámláját.

7. tévhit: az inverteres klíma sokkal jobb mint az elektromos radiátor

A inverteres klímával bizonyos esetekben valóban nagyon gazdaságosan lehet fűteni, hiszen az nem más mint a egy levegő-levegő hőszivattyú, melynek köztudottan nagyon jó a hatásfoka. Tévhit az is, hogy nagyon hideg időben nem lehet velük fűteni. Akkor mi az, ami miatt mégsem biztos, hogy jobb mint valamely elektromos fűtés? A válasz a működésében rejlik. A hőszivattyú csak úgy tud hőt elvonni a külső környezetből a kültéri egység segítségével, ha oda a környezeti levegőnél kisebb hőmérsékletű hűtőközeg kerül. Ez rendjén is van, csakhogy a levegő tele van vízpárával, ami 5 és 0 °C között jégréteget képez a kültéri hőcserélőn. 5 °C alatt, az egység már fagypont alá hűl és a pára kicsapódik és megfagy. A jegesedés jelentősen rontja az inverteres klíma hatásfokát, ráadásul a klíma ciklikusan, jelentős energiafelhasználás mellett jégtelenítést kell, hogy végezzen. Érdekes módon, mivel 0 °C alatt már nem csapódik ki pára, az ilyen fűtőkészülék negatív külső hőmérséklet mellett ismét jó hatásfokkal működhet. Ha csak 5 és 0°C között jelentkezik a probléma, akkor miért olyan nagy gond ez az energiafogyasztás szempontjából? Egyszerűen azért mert a fűtési szezonban az 5 és 0 °C közötti hőmérséklet nagyon gyakori, ezért sok az olyan időszak amikor az inverteres klíma kedvezőtlen körülmények között üzemel. És még egy dolog: az elektromos radiátor hangtalan, ellentétben a klíma beltéri egységével.

Tények:

 • Az inverteles klíma általánosságban nagyon jó hatásfokkal fűt, mert gyakorlatilag egy levegő-levegő hőszivattyú.
 • Bizonyos esetekben kedvezőtlen az energiafelhasználása, mert fagyponthoz közeli hőmérsékleten jegesedik és a jégmentesítéshez sok energia kell.
 • A fűtési szezonban sokszor van fagypont közeli hőmérséklet, ami összegészében növeli a fűtési költségeket.
 • Fagypont közeli hőmérsékleten az elektromos fűtés hatékonyabb, mert nincs a működést korlátozó tényező.
 • Az elektromos fűtés komfortosabb, mert a fűtőpanel nem zúg, a kültéri és a beltéri egység viszont óhatatlanul hangot ad, ráadásul a gyorsan áramló levegő által okozott hőérzet is kedvezőtlenebb.

Kattintson a képre!


Soprano Sense 2 WiFi elektromos fűtőpanel heti időzítéssel, jelenlét érzékelővel és kettős hőleadással.


Egyszerűen programozható kettős hőleadású ErP ready elektromos radiátor heti időzítéssel és huzatérzékeléssel.


Bonjour 2 ErP kompatibilis hordozható elektromos konvektor átmeneti és kiegészítő fűtésre.