Ez a weboldal cookie-ket (sütiket) használ, hogy a webáruház megfelelően működjön.

Így működik egy korszerű villanyradiátor

Ismerje meg a korszerű elektromos radiátor működését és használatát hogy az elektromos fűtés igazán komfortos és pénztárca kímélő legyen!

Elmagyarázzuk Önnek hogy működik egy korszerű villanyradiátor és megtudhatja, hogy miért gazdaságosabb ezzel az elektromos fűtés. Takarítson meg villamos áramot és fűtési költséget a egyszerűen alkalmazható korszerű technika segítségével!

Mit jelent az, hogy az elektromos radiátor konvekciós elven működik?

A konvekciós elven működő elektromos fűtés a meleg és a hideg levegő közti fajsúly különbséget használja fel. A fűtőbetét a fűtőpanel alján helyezkedik el és felmelegíti a levegőt. A hideg levegő az elektromos radiátor alján lép be, felmelegszik, majd intenzív áramlásba kezd és végül a fűtőpanel homlokfalának felső negyedében kialakított rácsokon távozik Ezt a jelenséget kéményhatásnak is nevezik. 

A konvekciót, más néven kéményhatás elvét használó elektromos radiátor működése.

A hideg levegő az elektromos radiátor alján áramlik be, a meleg levegő a felső rácsokon távozik.
A konvekció elvén működő fűtőpanel teljesen hangtalan!

A legtöbb jó minőségű villanyradiátor rácsai a kedvező levegő elosztás érdekében nem teljesen fölfelé, hanem előre terelik a kiáramló levegőt. A konvekciós elven működő elektromos fűtőpanel nagy előnye, hogy nem igényel semmilyen mozgó alkatrészt (nem szükséges ventilátor). A konvekciós fűtőkészülék gyors felfűtést biztosít és kiválóan szabályozható, ami az energiatakarékos elektromos fűtés alapfeltétele. A konvekciós működési elv miatt az ilyen fűtőpanel elektromos konvektor néven közismert.

Így működik a konvekciós fűtőpanel, vagy más néven az elektromos konvektor.

A konvekciós főtőpanel egy lassú légkörzést alakít ki a helyiségben.
A jó minőségű elektromos konvektor gyorsan fűti fel a helyiséget, teljesen hangtalan
és számos energia felhasználást csökkentő funkcióval rendelkezik.

 

Mit jelent, az hogy az elektromos fűtőpanel kettős működésű?

Néhány elektromos fűtőpanel úgy működik, hogy a konvekciós hőleadás (lást fent) mellett sugárzó hővel is fűt. A kettős hatású elektromos radiátor egyrészt a kiáramló meleg levegővel, másrészt pedig a kis mértékben felmelegedő előlap által kibocsájtott hősugárzással fűt.

Így működik a HD elektromos fűtőpanel, vagy másképp a kettős hatású konvektor.

A sugárzó hő és a meleg levegő együttesen jobb komfortérzetet biztosít, ráadásul
energiatakarékosabb elektromos fűtés érhető el vele. A HD fűtőpanel tehát komfortosabb
és hatékonyabb is egyben.

 

Természetesen a villanyradiátor előlapja csak olyan mértékben melegszik fel, ami még nem okoz balesetveszélyt. Az ilyen elektromos fűtés előnye, hogy a sugárzó hőleadás kellemes komfortot biztosít, miközben a meleg levegővel való fűtés a szabályozhatóságról gondoskodik. A sugárzó hő esetén, már alacsonyabb hőmérsékleten is jó a közérzetünk, ezért a komforthőmérséklet alacsonyabb, ami kevesebb villamos áram fogyasztást jelent. A kettős működésű fűtőkészülék segítségével, mint például a Thermor Evidence 3 Plus HD fűtőpanel az elektromos fűtés kifejezetten energia hatékonyan oldható meg.

Egy korszerű ErP ready elektromos radiátor részei.

Egy korszerű ErP ready elektromos radiátor felépítése.
Az energia hatékony fali fűtőpanel jellemzői: digitális vezérlés heti programozással,
borulás és túlmelegedés védelem, zárt fűtőbetét és kettős HD hőleadás.

Miért jó ha az elektromos radiátor zárt, bordás fűtőbetéttel rendelkezik?

Hagyományos, alsó kategóriás hősugárzó, vagy elektromos konvektor esetén még ma is igen elterjedt a fűtőszál (cekász) alkalmazása. Ez tulajdonképpen egy áram alá helyezett ellenállás huzal, amely izzásban van. Előnye, hogy nagyon olcsó, hátránya pedig, hogy áram alatt van és izzik. Az ilyen elektromos radiátor nagyobb érintésvédelmi kockázatot jelent, ráadásul nagyobb a tűzveszély is. A magas hőmérséklet miatt a fűtőbetét égeti a port, kis felülete miatt pedig a hőleadása is korlátozott. E mellett a forró izzószál könnyen fárad, idővel könnyen el tud szakadni, ami a hősugárzó vagy elektromos konvektor meghibásodásához vezet. Az ilyen elektromos fűtés csak kiegészítő megoldásnak elfogadható. Ezzel ellentétben a korszerű elektromos radiátor zárt fűtőbetéttel rendelkezik, melynek bordázata nincs áram alatt, felülete a jó hőleadás érdekében igen nagy, ráadásul nem melegszik annyira fel, hogy égett porszagot okozzon. A hőképződés itt egy rúdszerű ellenállásban történik, amelyre egy jó hővezető, de az elektromos áramra nézve szigetelő anyag közbeiktatásával fém (legtöbbször alumínium) bordázatot sajtolnak. A zárt fűtőbetéttel szerelt elektromos fűtőpanel akár IP 24-es védettséget is kaphat, azaz véletlen fröccsenő vízzel szemben védett lehet, ami alapfeltétele a fürdőszobai elektromos fűtés telepítésének.

Biztonságos, zárt apró bordás fűtőbetét.

A zárt fűtőbetéttel az elektromos fűtés sokkal biztonságosabb,
a fűtőkészülék pedig hosszabb élettartamú.

Jobb beépített termosztáttal tényleg takarékosabb az elektromos fűtés?

Röviden: igen. Az elektromos fűtés annál takarékosabb minél precízebb a termosztát, illetve az a szabályozó elektronika, amely a beállított hőmérséklet tartásáért felelős. A legkevésbé a mechanikus, úgynevezett bimetálos termosztát pontos, amely inkább csak az alsó kategóriás, kiegészítő fűtésre szánt hősugárzó, vagy elektromos konvektor esetén jellemző. A gáznyomásos, vagy gáztöltésű termosztát jóval érzékenyebb, a belépő szintű korszerű villanyradiátor jellemzője. Előnye, hogy a viszonylag nagy kapcsolási pontosság mellett kedvező árat és a tekerőgombos beállításnak köszönhetően egyszerű kezelést tesz lehetővé. A legpontosabb az elektronikus termosztát, melynek kapcsolási pontossága 0,2 °C-tól akár 0,05 °C-ig is terjedhet. Ez azt jelenti, hogy az elektromos radiátor akár 0,2 - 0,05 °C hőmérsékletváltozást is érzékel és ennek megfelelően kapcsol ki-be. Természetesen -mivel nincsenek mozgó alkatrészek- teljesen hangtalanul! Az elektromos fűtőpanel percenként többször is ki-be kapcsol, így a hőmérséklet mindig egyenletes, soha nincs "túlfűtés", vagy felesleges működés és ezzel felesleges áramfogyasztás. E mellett némelyik villanyradiátor a fűtési teljesítményének automatikus szabályozására is képes.

A digitális vezérléssel ellátott elektromos radiátor pontos beállítása

A digitális vezérlésű elektromos fűtőpanel esetén van a legegyszerűbb dolgunk, mivel a vezérlőpanelen számszerű értékként tudjuk megadni a kívánt hőmérsékletet. Az elektromos radiátor kijelzője mutatja, hogy hány °C -os hőmérsékletet tart a fűtőkészülék. A hőmérsékletet rendszerint egy felfelé (hőmérsékletet növelő) és egy lefelé (hőmérsékletet csökkentő) gombbal tudjuk változtatni. Az ilyen vezérléssel rendelkező elektromos fűtőpanel általában számos kiegészítő funkcióval van ellátva. A kiegészítő funkciók tudatos alkalmazásával a digitális vezérlésű fűtőkészülékekkel a leggazdaságosabb az elektromos fűtés! Digitális kezelőfelületű fűtőpanel üzemeltetésekor a sok energiahatékonyságot fokozó funkció miatt különösen fontos a használati utasítás alapos megismerése.

Digitális vezérlésű, számos kiegészítő funkcióval ellátott elektromos radiátor kezelőfelülete.

A digitális vezérlőn a hőmérsékletet nagyon pontosan állíthatjuk be
és számos energiafogyasztás csökkentő funkció közül választhatunk.
Mivel a szabályozás pontosabb, az elektromos fűtés is gazdaságosabb.

A tekerőgombos termosztáttal szabályozott elektromos radiátor pontos beállítása

A beépített termosztáttal szabályozott elektromos radiátor vezérlőjén sokszor csak számok, ritkábban hőfokok vannak feltüntetve. Hőfokskála esetén egyszerűen csak a megfelelő értékre tekerjük a gombot. Ha viszont a fűtőkészüléken csak számskálát találunk, mint például a gőznyomású termosztáttal rendelkező Bonjour 2 hordozható villanyradiátor vagy a teljesen mechanikus hőmérséklet szabályozású Ivigo Manual mobil elektromos radiátor  esetében, az elektromos fűtés pontos beállítását az alábbi módon tudjuk elvégezni (javasolt hőfok skála esetén is).

Az elektromos radiátor beállításának lépései:

1.) lépés. Tegyen egy szobahőmérőt a szoba közepére, kb. 1,5 m magasan a padlótól.

2.) lépés. A fűtőpanel (vagy fűtőpanelek) hőmérsékletét állítsa a maximumra.

3.) lépés. Amikor a hőmérőn a kívánt szobahőmérsékletet látja, az elektromos radiátor (radiátorok) tekerőgombját óvatosan addig tekerje lefelé míg a fűtőpanel kikapcsol (a kikapcsolást a fűtőkészülék típusától függően kattanás és/vagy a működést jelző LED világításának megszűnése jelzi).

A villanyradiátor fenti beállítást különösen akkor fontos elvégezni, ha a helyiségben több beépített termosztáttal rendelkező fűtőpanel üzemel egyszerre, mert a fűtőkészülékek működése így kerül összhangba.

A beállítást követően az elektromos fűtés a kívánt hőmérsékletet fogja tartani!

Elektronikus vezérlésű, °C skálázású tekerőgombbal állítható elektronikus vezérlésű fűtőpanel kezelőfelülete.

A tekerőgombbal rendelkező fűtőpanel beállítása nagyon egyszerű!

 

Milyen kiegészítő funkciókkal takarékosabb az elektromos fűtés?

Ahogy azt fent már olvashatta, a legtöbb digitális vezérlésű fűtőpanel olyan kiegészítő funkciókkal van ellátva, amelyek a villamos áram fogyasztást jelentősen csökkentik, anélkül, hogy kellemetlen hőkomfortot okoznának. Ehhez persze az elektromos radiátor tudatos üzemeltetésére és precíz beállítására van szükség.

Fűtőpanel időzítéssel - programozható elektromos fűtés

A legegyszerűbb időzítő funkcióval rendelkező fűtőkészüléken azt lehet beállítani, hogy a fűtőpanel hány óra elteltével kapcsoljon be, vagy ki. A legtöbb ilyen elektromos radiátor vezérlőjén a beállítást félórás intervallumokra osztva lehet elvégezni. Az elektromos fűtés sokkal gazdaságosabb és kényelmesebb, ha a fűtőpanel heti programozással ellátott. A heti programozás esetén a hét minden napján több időszakra lehet megadni, hogy a fűtőkészülék mikor kapcsoljon ki vagy be. A fűtőpanel reggelre, vagy a hazaérkezés időpontjára kellemes meleget biztosít, miközben nem fűt feleslegesen.  Az igazán korszerű elektromos radiátor programozása során sokkal finomabb beállításokat is megadhatunk. A nappali hőmérsékletet másképpen komfort hőmérsékletnek is nevezik. Ezt a hőfokot tartja az elektromos fűtőpanel amikor a programozás szerint fűtenie kell. Ha a fűtőkészülék a beállított időtartományokon kívül egyáltalán nem fűtene, akkor bizonyos esetekben a szoba annyira lehűlne,  hogy onnan csak nagyon nagy energiával, hosszú idő alatt lehetne a helyiséget újra a megfelelő hőfokra felfűteni. Azért hogy a ez ne következhessen be, az olyan fűkészüléken mint például a Thermor Evidence 3 HD Plus elektromos radiátor beállítható egy másik, alacsonyabb hőmérséklet is, amit ECO hőmérsékletnek, vagy készenléti hőmérsékletnek neveznek. Ez a fűtőpanel a beprogramozott időtartományokon kívül sem kapcsol ki teljesen, csak egy alacsonyabb hőmérsékletet tart. És most jön a lényeg! A nappali és a készenléti (ECO) hőmérsékletet Ön szabadon, a saját komfortérzetének megfelelően állíthatja be! Ez azt jelenti, hogy a használati szokásainak megfelelően olyan készenléti hőmérsékletet állíthat be amelyről az elektromos fűtőpanel gyorsan felfűt, de amin a villamos áram fogyasztás sokkal kisebb. Végeredményként a programozás tudatos használatával az elektromos fűtés komfortos marad, ugyanakkor sokkal takarékosabb lesz.

A digitális fűtőpanel napi programozásával az elektromos fűtés takarékosabb.

A digitális fűtőpanel programozásával az elektromos fűtés takarékosabb.

 

Adaptív start - a villanyradiátor a beállított időpontra már fel is fűti a szobát

Ez a funkció az időzítéshez kapcsolódik. Alapesetben az elektromos radiátor a beállított időpontban kapcsol be. Azonban, ha a fűtőpanel adaptív start funkcióval is rendelkezik, akkor úgy is beprogramozható, hogy a kívánt időpontban már biztosított legyen a kellemes szobahőmérséklet. Az Ivigo Professional elektromos konvektoron például ez az elsősorban kényelmi funkció elérhető és a pontos működéséhez szükséges paraméterek is beállíthatók rajta.

Jelenlét érzékelés - az elektromos radiátor érzékeli, hogy a szoba használatban van

Nagyon praktikus funkcióról van szó, melynek lényege, hogy az elektromos radiátor felismeri, ha valaki van a szobában és a hőmérsékletet ennek megfelelően, automatikusan állítja be. A Soprano Sense 2 WiFi fűtőpanel a heti programozás mellett ezzel a funkcióval is rendelkezik. Ez a funkció a villanyradiátor többi funkciójával kombinálva is elérhető, például úgy is beállítható, hogy a jelenlét érzékelésekor a program szerinti készenléti hőmérsékletet az elektromos radiátor komfort hőmérsékletre emelje. Természetesen, ha a helyiséget elhagyják, a fűtőpanel ismét a beállított program szerint üzemel tovább. A jelenlét érzékelés a BOOST vagy másképpen turbó üzemmóddal együtt is beállítható. A jelenlét érzékeléssel és programozással az elektromos fűtés nem csak komfortosan, hanem kiemelkedően energia hatékonyan üzemeltethető. 

A jelenlét érzékelővel ellátott fűtőpanel automatikusan felismeri, ha a helyiség használatban van.

A jelenlét érzékelővel ellátott fűtőpanel automatikusan felismeri, ha a helyiség használatban van.
A fűtőkészülék a jelenlétnek megfelelően állítja be a hőmérsékletet.

BOOST funkció - az elektromos fűtés rövid időre megemeli a hőmérsékletet

Az Evidence 3 és Soprano Sense 2 WiFi fűtőpanel BOOST funkcióval is el van látva, amely elsősorban az elektromos fűtés komfortját növelő működési mód, bár a fűtőkészülék energiahatékonyságához is hozzájárul. A BOOST funkció lényege, hogy az elektromos radiátor rövid időre 1 °C-al megemeli a hőmérsékletet, így kellemes meleg érzetet biztosít. De hogyan teszi energia hatékonyabbá a fűtőkészüléket a BOOST vagy más néven turbó üzemmód? A válasz egyszerű. Az ember amikor egy helyiségbe belép gyorsan meleget szeretne. Hagyományos villanyradiátor vagy egy egyszerű hősugárzó esetén ilyenkor beállít egy magasabb hőmérsékletet, hogy jól átmelegedjen. Később erre a túlfűtésre már nincs szükség, de a beállítás gyakran a magasabb hőmérsékleten marad, így az elektromos fűtés a szükségesnél több áramot fogyaszt. A BOOST bekapcsolásával a fűtőpanel csak kis ideig üzemel nagyobb hőmérsékleten, pont addig amíg a jó közérzethez ez szükséges, majd automatikusan az általában megfelelő, Ön által beállított komfort hőmérsékletre kapcsol. A Thermor Soprano Sense 2 WiFi elekromos radiátor esetében ez még a jelenlét érzékeléssel is kombinálható. A jelenlét érzékeléssel kombinálva a fűtőpanel magától a BOOST hőmérsékletre kapcsol és csak kb. tíz perc elteltével áll át a komfort hőmérsékletre. A BOOST fokozat használata hozzájárul az elektromos fűtés magasabb komfortjához és közvetett módon energia megtakarítást is eredményezhet

A jelenlét érzékelővel ellátott fűtőpanel automatikusan felismeri, ha a helyiség használatban van.

A BOOST funkcióval az elektromos radiátor teljes teljesítménnyel, emelt hőmérsékleten fűt, hogy minél kellemesebb meleg legyen.

 

Nyitott ablak érzékelés - az elektromos fűtés nem működik feleslegesen

A nyitott ablak érzékelés, vagy más néven huzatérzékelés, kifejezetten egy energia felhasználást csökkentő funkció, melynek az a célja, hogy az elektromos fűtés ne fogyasszon áramot olyan esetekben, amikor a fűtőkészülék működtetésének nincs értelme. Magyarul arról van szó, hogy amikor szellőztetünk, vagy véletlenül nyitva marad egy ajtó, vagy ablak, a villanyradiátor a beáramló hideg miatt semmiképp nem tudná kifűteni a szobát, ezért lekapcsol. Az Ivigo Professional elektromos fűtőpanel érzékeli, ha a helyiségben hirtelen esik a hőmérséklet és ideiglenesen kikapcsol. A programozás során megadható, hogy mekkora hőfok esésnél kapcsoljon ki, illetve mennyi idő elteltével kapcsoljon vissza a fűtőkészülék.

 

Miért hasznos, ha az elektromos fűtőpanel WiFi kapcsolattal rendelkezik?

A villanyradiátor távvezérlése nem újdonság. Már korábban is léteztek olyan megoldások, amelyekkel mobiltelefonon, vagy egy központi egységen keresztül lehetett vezérelni az elektromos fűtést. Ezek a rendszerek azonban sokszor drágák, nehezen kezelhetők és bonyolultak voltak. Az okostelefonok és a WiFi hálózatok elterjedésével ez a helyzet alapvetően megváltozott. A Thermor Soprano Sense 2 WiFi HD elektromos fűtőpanel a lakásban lévő WiFi hálózathoz csatlakoztatható és egy a mobiltelefonra letölthető app segítségével vezérelhető. Ennek nagyon sok előnye van. A legfontosabb, hogy nem kell sohasem feleslegesen fűtenie, mert a villanyradiátor működését bármikor befolyásolhatja, így pontosan úgy állíthatja be, hogy akkora legyen meleg, mire hazaér. Ha később, vagy korábban érkezne haza, mint ahogy tervezte, akkor ennek megfelelően változtathatja fűtőkészülék bekapcsolásának időpontját. Természetesen ugyanígy a távolból ki is kapcsolhatja az elektromos fűtést, ha esetleg elfelejtette volna megtenni. További előny, hogy az okoseszközre telepített appal jóval könnyebb a beállítások elvégzése mint a villanyradiátor menürendszerén. Nem központi fűtésről van szó, ez annál jóval kifinomultabb rendszer, hiszen az összes fűtőpanel működését (szobahőmérséklet, készenléti hőmérséklet, időzítés, jelenlét érzékelés, stb.) fűtőkészülékenként külön-külön állíthatja be. A WiFi kapcsolattal rendelkező elektromos radiátorral jelentős mértékű további energiamegtakarítást érhet el, méghozzá magas komfortszint mellett.

Kattintson a képre!


Soprano Sense 2 WiFi elektromos fűtőpanel heti időzítéssel, jelenlét érzékelővel és kettős hőleadással.


Egyszerűen programozható kettős hőleadású ErP ready elektromos radiátor heti időzítéssel és huzatérzékeléssel.


Bonjour 2 ErP kompatibilis hordozható elektromos konvektor átmeneti és kiegészítő fűtésre.


Ivigo Manual mobil elektromos radiátor átmeneti és kiegészítő fűtéshez.


Elektromos fűtőpanel digitális vezérléssel és egyszerűen kezelhető időzítéssel.


Erp Ready professzionális elektromos konvektor heti és napi időzítéssel, nyitott ablak és jelenlét érzékeléssel.


Teljes elektromos fűtés választék >>>