Ez a weboldal cookie-ket (sütiket) használ, hogy a webáruház megfelelően működjön.

Így működik az elektromos törölközőszárító

Így működik a folyadékkal töltött elektromos törölközőszárító radiátor

Az elektromos törölközőszárítóban különleges hőközlő folyadék kering

Így működik a folyadékkal töltött elektromos törölközőszárítóA folyadékkal töltött elektromos törölközőszárító tulajdonképen praktikusan összeállított csövekből áll. Létraszerű megjelenése miatt gyakran létra törölközőszárítónak is hívják. A törölközőszárító radiátor két függőleges gyűjtőcsőből és keresztben elhelyezett csövekből áll. A szárítandó ruhadarab, vagy törölköző ezekre a vízszintesen elhelyezett csövekre kerül.

Milyen folyadék van az elektromos törölközőszárítóban?

Az elektromos törölközőszárítót különleges hőközlő folyadékkal (Nem vízzel!) töltik fel, amely jó hőközvetítő, kicsi a hőtágulása és nem okoz korróziót, rozsdásodást, a csövekben. Működése során a folyadékot az egyik függőleges gyűjtőcső alján elhelyezett fűtőpatron melegíti fel. Ez nagyjából úgy néz ki mint egy vízforraló fűtőbetétje, de természetesen az ilyen elektromos radiátorban a fűtőtest kialakítása miatt a különleges hőközvetítő folyadék nem forr fel.

Mitől áramlik a hőközlő folyadék a fűtőtestben?

A hő úgy jut el a fűtőpatrontól az elektromos radiátor minden részéhez, hogy a folyadék a hőmérsékletkülönbség következtében áramlásba kezd. Mivel a melegebb folyadék sűrűsége kisebb, a hidegebbé pedig nagyobb, a melegebb folyadék a patronhoz tartozó gyűjtőcsövön felfelé kezd áramolni. A melegebb folyadék mindig a hidegebb folyadék irányába áramlik. A felfelé áramló meleg folyadék a vízszintes csöveken keresztül jut el a másik gyűjtőcsőig, ahol az áramlás már lefelé, a fűtőpatron felé irányul. Az elektromos törölközőszárító radiátor belsejében a hőközvetítő folyadék körkörös áramlást végez. A folyadék áramoltatásához semmiféle segédberendezés, vagy szivattyú nem szükséges, ezért az ilyen elektromos törölközőszárító működése teljesen hangtalan.

Milyen a radiátor hőmérséklet eloszlása?

Speciális kialakításának köszönhetően a törölközőszárító elektromos radiátor hőmérséklet eloszlása viszonylag egyenletes, de a változó hőmérsékletű folyadék áramlása miatt az alsó csövek nem lesznek olyan melegek, mint a középsők. A felső csövek sem melegednek fel annyira mint a középsők. Ennek az az oka, hogy a fűtőtestet sohasem töltik fel teljesen, hanem csak kb. 90%-ban. Ez azért van így, mert a felmelegedő folyadék térfogata megnő, ezért a túlnyomás elkerülése érdekében tágulási teret kell biztosítani. A jó minőségű elektromos törölközőszárító radiátor tagolása olyan, hogy a törölköző, vagy nedves ruha a legjobban felmelegedő csövekre könnyedén kiteríthető.

Nyomás és korrózióálló fűtőtest a biztonságért

A folyadék töltésű elektromos törölközőszárító megjelenésében pontosan olyan mint egy központi fűtésre kötött törölközőszárító radiátor. Működésükben van azonban néhány fontos különbség. A központi fűtésre kötött fűtőtest egy nagy rendszer része, a benne lévő víz kapcsolatban van a kazánnal és más fűtőtestekkel, a víz hőtágulásából származó térfogatváltozást pedig a rendszerre kötött tágulási tartály kompenzálja. Ezzel szemben az elektromos törölközőszárító radiátor egy teljesen önálló egység, a hőközlő folyadék térfogat változását a fűtőtestben hagyott tágulási tér teszi lehetővé.

Nem tud túlmelegedni, nem éget meg a fűtőtest?

A folyadékkal töltött elektromos törölközőszárító gyárilag olyan hőmérsékletérzékelővel és elektronikával van ellátva, ami garantálja, hogy a fűtőtest hőmérséklete ne emelkedjen olyan szintre amely veszélyt jelente. A gyári törölközőszárító radiátor túlmelegedés elleni védelemmel rendelkezik.

Elektromos törölközőszárító házilag - jó ötlet?

Ha a fenti szempontokat megvizsgáljuk, könnyű belátni, hogy házilag összeállítani egy elektromos törölközőszárítót meglehetősen kockázatos dolog. Bár léteznek a szokásos törölközőszárítókba szerelhető elektromos fűtőpatronok, a hőközlő folyadék minősége és a feltöltési arány sohasem lesz olyan mint egy gyári elektromos törölközőszárító esetében. A hőtágulás komoly dolog, a házilag hibásan feltöltött radiátort a működés során képződő nyomás akár szét is nyomhatja, balesetveszélyt okozva. E mellé társulhat még a fűtőtest belsejében kialakuló korrózió is, ami tovább növelheti a balesetveszélyt. A gyári törölközőszárító elektromos radiátor tartós és biztonságos, mert a fűtőtest nyomás és korrózióálló, pontosan annyi hőközlő folyadékkal, amennyi szükséges. Természetesen az elektromos biztonság is éppen ilyen fontos, ezért az elektromos törölközőszárító esetében az IP 24 -es védelem alapkövetelmény.

Ez az elektromos fűtés is jól szabályozható

Mint arról már fent szó esett, a központi fűtéshez tartozó radiátor egy nagy rendszer egyetlen egysége csupán, míg az elektromos törölközőszárító radiátor egy teljesen önálló egység. Ez azt jelenti, hogy egyedileg és pontosan szabályozható, ami azért is fontos, mert a legtöbb ilyen fűtőtest nem csak törölközőszárító, hanem praktikus fürdőszobai elektromos fűtés is egyben.

Tehát az elektromos törölközőszárító fürdőszoba fűtésre is jó?

Ha a fűtési szempontokat figyelembe véve választjuk ki a fűtőtestet akkor igen, fő fűtésre is kiváló. Alapvetően két különböző szabályzóval találkozhatunk. Az első szabályzó esetében általában 2-3 gyárilag adott teljesítmény fokozat közül választhatunk, de nem állíthatjuk be, hogy a helyiségben hány °C legyen. Ezzel a megoldással az elektromos fűtés se nem túl hatékony, se nem túl gazdaságos, ezért csak kiegészítő megoldásként fogadató el. Ugyanakkor, ha a fő célunk a törölközőszárítás, akkor teljesen kielégítő megoldás. A második szabályzón egy termosztát segítségével a szobahőmérséklet pontosan beállítható és ezen kívül általában még számos más kiegészítő funkció közül is választhatunk. Ez már egy jól használható fürdőszobai elektromos fűtés. Ha a vezérlő heti programozási lehetősséggel is ellátott és a gyártó megkapta a fűtőkészülékre az ErP ready minősítést, akkor a törölközőszárító teljes értékű, energia hatékony elektromos fűtés is egyben.

Kattintson a képre!


Riva 4 elektromos törölközőszárító radiátor és fürdőszobai fűtés egyben, heti programozással.


Corsaire 2 elektromos törölközőszárító radiátor programozással a hét napjaira.


Vígo elektromos törölközőszárító három fokozattal és villásdugóval.