Ez a weboldal cookie-ket (sütiket) használ, hogy a webáruház megfelelően működjön.

Mitől ErP ready egy elekromos fűtőkészülék?

ErP - az energia hatékony elektromos fűtés követelmény!

ErP ready elektromos fűtőkészülékAz ErP egy az energiafelhasználás csökkentésére vonatkozó Euróai Uniós rendelet, amelynek értelmében 2018 után csak olyan elektromos fűtőkészülék hozható forgalomba, amely megfelel a rendelet szigorú energetikai előírásainak. Az elektromos fűtőkészülékek értékelésére összetett pontrendszert dolgoztak ki, ezért sok eltérő funkciókkal és tulajdonságokkal rendelkező elektromos radiátor lehet ErP kompatibilis. Fontos tudni, hogy a fali és a mobil elektromos fűtőkészülékekre eltérő követelmények vonatkoznak. A falra szerelhető elektromos fűtésre szigorúbb előírások vonatkoznak.

2018 január 1-től nem ErP kompatibilis elektromos fűtőkészülék csak akkor hozható forgalomba (a készlet erejéig), ha az még 2017 vége előtt került az országba.

Mik az ErP kompatibilis fali fűtőpanel főbb jellemzői?

A fent említett pontrendszer miatt az ErP követelményeknek több eltérő tulajdonságú fűtőpanel is megfelelhet. Azonban van egy közös követelmény: az ErP kompatibilis fali elektromos fűtőpanel heti programozás nélküli fűtőtest nem lehet!

Vigyázat!

Ne vásároljon 2018 január 1. után gyártott, mechanikus vagy elektromechanikus termosztáttal szerelt heti programozással nem rendelkező, fő fűtésre szánt fali elektromos fűtőpanelt! Az ilyen fűtőkészülék forgalmazását a törvény nem teszi lehetővé!

Az elektromos fűtés fejlődése nem áll meg!

Az elektromos fűtőkészülékek folyamatosan fejlődnek, az ErP előírások egyre szigorodnak. Jól példázza ezt a 2021-es éveben megjelent Thermor Evidence 3 Plus elektromos radiátor, amely már a 2022-es évtől érvényes ErP előírásoknak is megfelel. A szigorodó előírások miatt a fűtőkészülékek egyre nagyobb tudással és egyre összetettebb beállítási lehetőségekkel rendelkeznek, amely sok tulajdonos számára nehézséget okoz. Éppen ezért a gyártók számára különösen nagy kihívást jelent a könnyen kezelhető, ugyanakkor energiatakarékos elektromos radiátor megalkotása. A Thermor Evidence 3 Plus fűtőpanel fejlesztésénél ezeket a szempontokat maximálisan figyelembe vették, így könnyen programozható, ugyanakkor az egyedi igények szerint beállítható fűtőkészülék lett.

Néhány korábbi fali fűtőpanel mint mobil elektromos radiátor elérhető!

Mivel a mobil elektromos radiátor gyártásával kapcsolatban a rendelet megengedőbb, ezért néhány kiváló minőségű, népszerű elektromos fűtőkészülék a továbbiakban mobil változatban elérhető. Ilyen fűtőkészülék például a Bonjour villanyradiátor, amely korábban fali tartókerettel állt rendelkezésre és opciósan lehetett hozzá külön lábat rendelni. A fűtőtest alacsony ára, tartóssága és masszív kivitele miatt vált rendkívül népszerűvé. Ez az elektromos fűtőkészülék a továbbiakban lábkészlettel csomagolva, mint Bonjour 2 villanyradiátor vásárolható meg, de külön tartozékként fali tartókeretet is biztosítunk hozzá.

Jó választás lehet még egy régebbi, olcsóbb elektromos fűtőpanel is?

A válasz határozott igen! Nem szabad elfelejteni, hogy a Thermor és a Vigo az energia hatékony elektromos fűtés területén élen jár. Az általuk gyártott fűtőtestek már korábban is precíz elektronikával és zárt fűtőbetéttel kerültek forgalomba. Valamennyi olyan fűtőkészülék, mint például a Vigo digital fűtőpanel (jelenleg mint mobil villanyradiátor kapható, külön rendelhető fali tartókonzollal) is kiváló minőségben, az energiatakarékosság szemléletével készültek. Ilyen elektromos radiátor vásárlása akkor éri meg legjobban, ha a felhasználási szokásaink (vagy a lehetőségeink) nem teszik lehetővé az ErP kompatibilis elektromos fűtőpanel többletfunkcióinak kihasználását. Az új, gazdaságosabban üzemeltethető fűtőkészülék magasabb árral is jár, ráadásul csak akkor érhetünk el jelentős energiamegtakarítást, ha az elektromos radiátor funkciói által nyújtott lehetőségeket kitudjuk használni.

Az elektromos törölközőszárító radiátor is megfelelő fűtőkészülék lehet?

Ha az elektromos törölközőszárító radiátor fő rendeltetése nem a helyiség fűtése, hanem a törölköző szárítása és melegítése, akkor nem vonatkozik rá az ErP rendelet. A törölközőszárító radiátor fő funkciója mellett megfelelő kiegészítő, vagy teljes értékű elektromos fűtés is lehet. Mivel a legtöbb fürdőszoba nem túl nagy alapterületű, a törölközőszárító elektromos radiátor általában nem okoz sokkal nagyobb fűtési költséget, mint egy fűtőpanel. Okos megoldás, ha a nagyobb fürdőszobákban korszerű, ErP ready fűtőpanel és elektromos törölközőszárító radiátor is felszerelésre kerül, mert ilyenkor mindkét fűtőkészülék az alaprendeltetése szerint képes működni, az elektromos fűtés lehető legkisebb áramfogyasztása mellett. Nem szabad elfelejteni, hogy egyik fűtőpanel letakarása sem megengedett, tehát ezekre törölközőt teríteni tilos! Ezzel szemben a legtöbb elektromos törölközőszárító ugyan több villanyt fogyaszt mint egy korszerű fűtőpanel, de a hagyományos elektromos fűtés funkcióját is betöltheti.

A töretlen technikai fejlődésnek köszönhetően napjainkra olyan elektromos törölközőszárító is megjelent, amit kifejezetten úgy tervezetek, hogy takarékos fürdőszoba fűtés és törölközőszárító legyen egyszerre. A Riva 4 törölközőszárító pontosan ilyen elektromos fűtés. Ez az ErP ready fürdőszobai fűtőkészülék digitális vezérléssel és számos olyan funkcióval rendelkezik, amely a gazdaságos elektromos fűtés nélkülözhetetlen feltétele. A Riva 4 elektromos törölközőszárító legfontosabb funkciója a heti programozás, de rendelkezik BOOST, fagymentesítő és nyári üzemmóddal is. Az ilyen fürdőszobai fűtőkészülék drágább ugyan mint a legtöbb törölközőszárító radiátor, viszont önmagában is takarékos elektromos fűtés.


Összefoglalva:

  • Csak olyan nem ErP kompatibilis fali fűtőkészülék kapható, amit 2017 dec 31. előtt gyártottak. Minden 2018 előtt gyártott nem ErP kompatibilis elektromos fűtőkészülék tartósan alacsony áron vásárolható meg a készlet erejéig. Akkor éri meg az ilyen elektromos fűtőpanel, ha az ErP kompatibilis fűtőtest többletfunkcióit nem tudnánk kihasználni.
  • Minden ErP követelményt teljesítő fali fűtőpanel elektronikus vezérléssel és hét valamennyi napjára időzítéssel kerül forgalomba. Sokat használt helyen ahol fontos a nagyon kiegyensúlyozott hőmérséklet (lakásban, szobában) előnyösebb.
  • Minden ErP kopatibilis fűtőkészülék esetében "ErP ready" ikonnal jelöljük a szigorú energia hatékonysági követelmények teljesítését.
  • A fürdőszobai elektromos fűtés kisebb fürdőszobákban továbbra is megoldható a szükséges teljesítményű elektromos törölközőszárító radiátor felszerelésével, melyek közül ErP ready fűtőtest is elérhető.

Válasszon az alábbi ErP kompatibilis fali és hordozható elektromos radiátor típusok közül!

Tudjon meg többet és kattintson a fűtőpanel képére!

Soprano Sense 2 WiFi elektromos fűtőpanel heti időzítéssel, jelenlét érzékelővel és kettős hőleadással.     Egyszerűen programozható kettős hőleadású ErP ready elektromos radiátor heti időzítéssel és huzatérzékeléssel.    Bonjour 2 ErP kompatibilis hordozható elektromos konvektor átmeneti és kiegészítő fűtésre.


Ha fürdőszobába kell a fűtés, lehet, hogy Önnek az elektromos törölközőszárító a jobb megoldás!

Tudjon meg többet és kattintson a törölközőszárító elektromos radiátor képére!

Riva 4 elektromos törölközőszárító radiátor és fürdőszobai fűtés egyben, heti programozással.      Corsaire 2 elektromos törölközőszárító radiátor programozással a hét napjaira.      Vígo elektromos törölközőszárító három fokozattal és villásdugóval.


* A fűtőpanel energiamegtakarítása a hagyományos mechanikus (bimetálos) termosztáttal szerelt elektromos radiátor fogyasztásához mérten értendő