Ez a weboldal cookie-ket (sütiket) használ, hogy a webáruház megfelelően működjön.

Napelem rendszer - kérdések és válaszok

Ismerje meg jobban a napelem rendszer előnyeit és működését!

Hogy működik a napelem rendszer? Mit kell tudni róla? Összeszedtük Önnek a legfontosabb kérdéseket és válaszokat. Mielőtt napelemeket szereltetne fel, érdemes egy kicsit tájékozódnia. Az alábbiakban ebben szeretnénk segítséget nyújtani Önnek.


Miért telepítsünk napelem rendszert?

1. A napelem rendszer egy nagyon jó, kifejezetten időtálló befektetés. Hosszú évekre, igen csekély karbantartás mellett juthat biztos és állandó energiaforráshoz. Napelemrendszereinkhez 25 év megbízhatósági garancia (lineáris teljesítménygarancia) jár, ami azt jelenti, hogy a napelemek legalább 25 éven keresztül kiváló teljesítménnyel üzemelnek.

2. A napelemes rendszer jelentősen növeli az ingatlanja értékét, mert javítja az épület energiahatékonyságát, ezzel pedig csökkenti a fenntartási költségeket, magyarul a rezsit.

3. A napelemek segítségével olyan rendszert is kiépíthet, amivel gyakorlatilag 0-án tarthatja a villanyszámláját. Ha célszerűen választja meg a rendszer méretét, ez még egy korszerű elektromos fűtés üzemeltetése esetén is lehetséges.

4. Igazán környezetbarát, megújuló energia. A villamos energia napelemmel történő előállítása nem terheli a környezetet, mert nincs szükség fosszilis energiahordozók felhasználására és nem keletkeznek légszennyező anyagok sem. Ráadásul, ezt a villamos energiát tiszta és biztonságos elektromos fűtés üzemeltetéséhez is felhasználhatja.


Hogyan válasszuk ki a megfelelő napelem rendszert?

1. Azt javasoljuk, hogy első lépésként nézze meg az éves áramszámláját. Ha otthonának elektromos berendezései még tervezés alatt állnak (pl. a rendszerrel együtt elektromos fűtést is szeretne), akkor számolja ki a várható éves áramfogyasztását Ft-ban.

2. Válasszon a napelem rendszerek közül egy olyat, amelyiknél a Ft/év-ben feltüntetett hozam közel áll az Ön várható éves fogyasztásához.

Figyelem! A napelem rendszer akkor a leggazdaságosabb, ha a szaldós elszámolás (lent) szerint a várható energiafogyasztás egyezik a hozammal. Ha túl kicsi rendszert választunk, akkor fizetnünk kell az áramért (igaz, ilyenkor is sokkal kevesebbet, mint napelemek nélkül), Ha túl nagy rendszert választunk, akkor pedig a szolgáltató fizet a többlet áramért. Sajnos a többlet áram átvételi díja nagyon alacsony, ráadásul adózni is kell utána, ezért a fogyasztásnál nagyobb rendszert választani nem érdemes.


Hogyan működik a naplem rendszer?

1. A napelemek olyan berendezések amelyek a napból érkező elektromágneses sugárzást (fényt) összegyűjtik és abból elektromos áramot termelnek. A napelemek műdéséhez tehát nem hősugárzásra (bár van olyan is ami képes hasznosítani a hősugárzást is), hanem fényre van szükség. Fontos megjegyezni, hogy a napelemek egyenáramot termelnek, ami a háztartási berendezéseink üzemeltetésére és a villamos hálózatba történő visszatáplálásra nem alkalmas.

2. A napelemek által termelt egyenáram az úgynevezett inverterbe kerül. Az inverter feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa át. Az így előállított 50 Hz-es váltakozó áram lehet 400 V-os három fázisú, vagy 230 V-os, egy fázisú. A váltakozó áram az elektronikai eszközeinkkel felhasználható, illetve a hálózatba visszatáplálható.

3. Háztartási berendezéseinkkel, eszközeinkkel, elektromos fűtéssel a váltakozó áramot felhasználjuk. Az a villamos energia, amit nem tudunk felhasználni, a szolgáltató hálózatába kerül.


Hogy lesz áram, ha nem süt a nap?

Szerencsére a korszerű napelemek még borongós, szürke időben is képesek áramot termelni. Természetesen, sötétben nem működnek, illetve olyan is lehet, hogy a napelemek kiváló működése mellett is több a fogyasztás, mint a megtermelt áram. Éjszaka, illetve nagy áramfogyasztás esetén, a szolgáltatótól kell megvenni az áramot -amit egy kétirányú villanyóra mér is- mint egy hagyományos, napelemek nélküli elektromos hálózat esetén.


Mi történik, ha a napelemek felesleges áramot termelnek?

Nappal, különösen a tavaszi és nyári időszakban rendre több áramot termelnek a napelemek, mint amennyit a háztartás fel tud használni. Ez a többletáram nem vész el, hanem a hálózatba kerül, amit a szolgáltató a kétirányú villanyóra segítségével mér. A hálózatba átadott áramot  a szolgáltató elszámolja.


Hogy működik a szaldós elszámolás?

Nappal a napelemes rendszer villamos áramot termel, ugyanakkor éjszaka az áramot a szolgáltatótól kell megvásárolni. Magyarországon úgynevezett szaldós elszámolás működik, melynek az a lényege, hogy a szolgáltató megnézi, hogy egy évben hány kW villamos energia lett átvéve tőle és ebből kivonja azt az energiamennyiséget amelyet a napelem rendszer táplált a hálózatba. Fizetni a különbözetért kell, amely ideálisan méretezett rendszer esetén közel 0 Ft. Olyan is előfordulhat, hogy a szolgáltatónak kell fizetnie, de ez általában csak csekély összeg.


Mit jelent a 25 év megbízhatóság garancia?

A 25 év megbízhatósági garancia vagy másként a lineáris teljesítmény garancia garantálja, hogy 25 év elteltével a napelemek még mindig 85%-os lineáris teljesítményt nyújtanak. A napelemeknek az első év elteltével minimum 97%-os lineáris teljesítményt kell nyújtani, és az ezt követő években a teljesítménycsökkenés kisebb kell legyen mint 0,5 % évente.


Hány év múlva térül meg és meddig működik a napelemes rendszer?

Általánosságban, helyes tervezés esetén a napelemes rendszerek megtérülési ideje 10 év körül mozog. Tehát a megtérülési idő jóval a megbízhatósági garancia idején belül várható. Az üzemidő 30, de akár 40 év is lehet, ami azt jelenti, hogy a napelemes rendszer a megtérülési időt követően évtizedeken keresztül gyakorlatilag ingyen termeli Önnek az áramot.


Mit jelent a PERC technológia?

A PERC egy betűszó amely a következő angol kifejezésből származik: Passivated Emitter and Rear Contact. A PERC technológiával készült napelem jóval hatékonyabb, mint egy hagyományos napelem, mert a cellák hátulján egy dielektromos alumínium vezetőréteg található, amely a cellákon áthaladó fény nagy részét visszatükrözi, így abból is elektromos áram keletkezik.

A PERC technológával működő napelem a hősugárzást is hasznosítja

A PERC technolgiával üzemelő napelem képes hasznosítani az emberi szem számára láthatatlan infravörös sugárzást is. Mivel az infravörös sugárzást a gyakorlatban hőként érzékeljük (ílyen sugárzást bocsájtanak ki az infrapanelek és HD technológiás elektromos fűtőpanelek előlapjai), azt is mondhatjuk, hogy a PERC technológiás napelem a hő egy részét is villamos energiává alakítja.

Jellemzően monokristályos napelemeknél alkalmazzák

Bár a PERC technológia közel 40 éves múltra tekint vissza, de ipari léptékű sorozatgyártásra csak napjainkban kerülhetett sor. Jellemzően monokristályos napelemekben alkalmazzák.


Mi az a reflexió csökentő réteg (ARC)?

A PERC technológiával működő napelem táblákon gyakran alkalmaznak reflexió csökkentő vagy másként tükröződés mentesítő bevonatot. A réteg neve angolul Anti-Reflective Coating, röviden ARC. Alkalmazásával javul a napelem fényelnyelő képessége, így az a szórt fényt is jobban képes hasznosítani. Az ARC bevonattal rendelkező napelem felhős időben nagyobb hatékonysággal működik mint a hagyományos napelemek.


Miért fontos a jó minőségű inverter?

Bár a napelemek termelik a villamos áramot, ezzel az árammal nemigen tudnánk mit kezdeni inverterek nélkül. A napelemek ugyanis egyenáramot állítanak elő, amivel gyakorlatilag semmilyen otthoni berendezésünk, eszközünk nem üzemeltethető közvetlenül. Ráadásul az egyenáramot a hálózatba sem lehet visszatáplálni. Az inverter alakítja át az egyenáramot az eszközeink számára szükséges, a hálózatba visszatáplálható váltakozó árammá. Ezen felül az inverter számos biztonsági funkciót is ellát.

Az inverter a napelemes rendszer lelke

Mivel az inverter feladata rendkívül fontos, a napelemes rendszer kulcsfontosságú, egyben legdrágább eleme, ahol a kiemelkedő minőség nélkülözhetetlen.


Miért előnyös a monokristályos napelem alkalmazása?

A monokristályos napelem hatásfoka jobb mint a polikristályosé. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy két azonos felületű és azonos napsugárzásnak kitett napelem közül a monokristályos napelem termel több áramot. A SHARP egyes félcellás monokristályos napelemeinek hatásfoka eléri a 20 %-ot ami igen jó érték a korábbi 14-16% hatásfokú polikristályos napelemekhez képest. A monokristályos napelem azért jó választás, mert napjainkban közel ugyanazon az áron érhető el, mint a polikristályos, ugyanakkor hatásosabb, azaz több áramot termel. Ugyanakkor előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a polikristályos napelemek felelnek meg jobban a sajátosságoknak, pl. ha inkább a reggeli napsütést, vagy szórt fényt kell hasznosítani.


Mi az a félcellás napelem? Miért nagyobb a hozama?

A félcellás napelem esetében a napelem cellákat kettéosztják. Ezzel a termelés is felére csökken, ami természetesen egyáltalán nem kedvező. Ugyanakkor a napelem más tulajdonságai jelentősen javulnak, így végeredmény képpen a hozam mégiscsak növekszik.

A napelem mely tulajdonságai javulnak a kettéosztással?

A legfontosabb, hogy a napelemek ellenállási vesztesége 75 %-al csökken, emellett pedig mérséklődik a cellák hőmérséklete. Az alacsonyabb hőmérséklet következtében a félcellás napelemek élettartalma hosszabb. Ez hosszabb használhatósági idővel jár, ami gazdaságosabbá teszi a működést.

Kialakításuknál fogva lerövidül az áram útja ami kisebb ellenállási veszteséggel jár. Bár a megtermelt áram elméleti szinten kevesebb, a kisebb veszteségek miatt a lcellás napelem rendszerek hozama nagyobb.

További előnyük, hogy a cellák részleges beárnyékolása esetén is nagyobb teljesítményre képesek, mint a hagyományos napelemek.