Ez a weboldal cookie-ket (sütiket) használ, hogy a webáruház megfelelően működjön.

Hány wattos fűtőpanel szükséges?

Hogyan válasszam ki, hogy hány wattos elektromos radiátor kell?

Azt, hogy pontosan hány wattos elektromos radiátor szükséges, csak az épület pontos hőtechnikai adatainak birtokában lehet kiszámolni. Ez természetesen a legtöbb esetben nem áll rendelkezésre, ezért tapasztalati úton meghatároztunk egy olyan méretezési szabályt, amely a legtöbb magyarországi épület esetében biztosítja az elektromos fűtés hatékony működését.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hideg téli időben is kielégítő elektromos fűtés szükséges teljesítménye 35 W légköbméterenként. Ez normál belmagasság mellett felfelé kerekítve 100 W / m2 teljesítményigényt jelent. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy ezzel a teljesítménnyel a 2000 előtt épült, utólagos hőszigeteléssel nem rendelkező, normál belmagasságú lakások is jól kifűthetők.

A fentiek miatt azt javasoljuk, hogy amennyiben nem rendelkezik pontos hőtechnikai számításokkal, normál belmagasság esetén számoljon 100 W / m2 teljesítmény igénnyel. Az elektromos radiátor által befűthető alapterületet is így adjuk meg a webáruházunkban.

Ha nem rendelkezik pontos hőtechnikai számításokkal, akkor az elektromos radiátor kiválasztásakor:

  • Számoljon 100 W/m2 teljesítményigénnyel így biztosan megfelelő lesz az elektromos fűtés

  • A befűthető alapterületet 100 W/m2 teljesítményigény mellet adjuk meg a webáruházban

Abban az esetben, ha Önnek új építésű lakása van, vagy most tervezi a lakásvásárlást, illetve a házépítést, célszerű épületgépésszel konzultálnia, aki az elektromos fűtés teljesítményigényét pontosan kitudja számolni. Ha ilyen adatok nem állnak rendelkezésre, az elektromos radiátor kiválasztásakor kb. 65 W/m2-teljesítményigénnyel is számolhat.

Ha Ön új építésű lakással rendelkezik, vagy új lakás vásárlását tervezi, akkor az elektromos fűtés méretezésekor:

  • Forduljon épületgépész tervezőhöz, aki a szükséges teljesítmény igényt pontosan ki tudja számolni, vagy

  • Számoljon legalább 65 W/m2 teljesítményigénnyel mert így biztosan kifűti a lakást az elektromos fűtés

Több áram fogy, ha túl nagy az elektromos radiátor teljesítménye?

Az elektronikus vezérlésnek köszönhetően a korszerű elektromos radiátor energia fogyasztása nem függ a teljesítményétől. Egyszerűen arról van szó, hogy a kisebb teljesítményű elektromos radiátor több órát, a nagyobb teljesítményű pedig kevesebb órát fűt, ugyanakkora szobahőmérséklet tartásához, így azonos komforthőmérséklet mellett a fogyasztás, illetve az üzemeltetési költség azonos.

  • Azonos szobahőmérséklet mellet a kisebb és a nagyobb teljesítményű elektromos radiátor ugyanannyi elektromos áramot fogyaszt

Ha csak egy-egy helyiséget kell fűteni akkor szinte mindegy, hogy mekkora a fűtőpanel mérte, csak az a lényeg, hogy elég nagy legyen. Ha sok fűtőpanel kell a megfelelő elektromos fűtés kiépítéséhez, akkor viszont nagyon fontos szempont a fűtőkészülékek áramigénye, azaz, hogy az egyes villanyradiátoroknak hány amperre van szüksége. Az áram igény (amper igény) több elektromos radiátor és egyéb elektromos eszköz esetén összeadódik, ezért több elektromos készülék együttes üzemeltetése esetén az a leghelyesebb, ha a legkisebb teljesítményű, de a feladatát ellátni képes készüléket választja. Mindig ellenőrizze, hogy az elektromos hálózata alkalmas-e a tervezett elektromos fűtés működtetésére (rendelkezésre áll-e a szükséges amper szám).

  • Több elektromos radiátor működtetése estén vegye figyelembe, hogy a fűtőkészülékek elektromos áram igénye (amperigény) összeadódik!

  • A webáruházban minden fűtőpanel mellet feltüntetjük a szükséges amperigényét!

A korszerű, energiatakarékos elektromos radiátor működéséről itt talál további információt >>>

Mi történik, ha túl kicsi a fűtőpanel teljesítménye?

Természetesen az alul méretezett fűtőpanel sem jó, a túl kis teljesítményű elektromos radiátor szélsőséges időben nem képes a helyiségben a kívánt hőmérsékletet biztosítani. Ezért azt javasoljuk, hogy ne válasszon a javasoltnál lényegesen kisebb teljesítményű fűtőkészüléket.

Mit tegyek, ha nincs elegendően nagy fűtőpanel a szoba fűtéséhez?

A válasz kézenfekvő, ha a legnagyobb kapható fűtőpanel sem olyan nagy teljesítményű, hogy képes legyen kifűteni a szobát, akkor több elektromos radiátor szükséges. A fűtőkészüléket úgy kell kiválasztani, hogy az együttes teljesítményük megfelelő legyen. Általában a legnagyobb választható fűtőpanel 2000 W-os, ritka esetben, néhány típusnál 2500 W-os. Ez nem véletlenül van így, ennek az az oka, hogy konnektoros-villásdugós csatlakoztatással legfeljebb 2000 W, különösen alapos körültekintés mellett 2500 W teljesítményű elektromos radiátor használható biztonságosan.  E mellet a legtöbb átlagos hálózattal rendelkelező lakásban ennél nagyobb teljesítményű fűtőpanel általában nem köthető egy-egy körre. A biztonságos elektromos fűtés ilyenkor külön-külön elektromos körre kötött fűtőkészülékekkel valósítható meg.

  • Ha a fűtéshez 2000-2500 W-nál nagyobb teljesítményű fűtőpanel szükséges, szereljen fel több fűtőkészüléket, külön-külön hálózati körre csatlakoztatva. Így az elektromos fűtés biztonságosabb, a hőmérséklet eloszlás pedig egyenletesebb.

  • Ha egy helyiségben több fűtőpanel üzemel, azonos beállításokkal használja a fűtőkészülékeket!

  • Nagy teljesítményigény esetén kérje ki villanyszerelő véleményét!

Thermor elektromos fűtés különböző kivitelben és teljesítményekkel >>>