Ez a weboldal cookie-ket (sütiket) használ, hogy a webáruház megfelelően működjön.

Így tartsd karban a villanyradiátort

Az elektromos radiátor alapvetően karbantartás mentes, de a fűtésszezon előtt mindenképpen szükséges a tisztítása. A karbantartás tehát ebben az esetben elsősorban tisztítást és szemrevételezést jelent. Leírtuk, hogy miként tisztítsa a fűtőpanelt, konvektort és az elektromos törölközőszárítót!


Az elektromos radiátor mögött idővel összegyűlik a por

Különösen a konvekciós elven működő fűtőpanelek esetében a készülék mögött és a készülék rácsainál -ahol a levegő beáramlik- jelentős mennyiségű kosz gyűlik össze. A konvekciós elven működő fűtőpanel működése során a hideg levegő a fűtőkészülék alján lép be és a meleg levegő a készülék felső harmadában elhelyezett rácsokon keresztül távozik. Tehát a levegő átáramlik a fűtőtest belsején. Idővel a levegőben lévő por a belépő rácsok környékén, illetve a fűtőpanel és a fal között felgyülemlik. Nem csak az elektromos konvektor esetében van ez így, a konvekció jelensége szinte minden fali fűtőkészülék -infrapanel, elektromos törölközőszárító esetében is- valamilyen mértékben mozgatja a levegőt, Ha a fűtőtest tisztításával nagyon sokáig nem foglalkozunk, akkor akár a levegő áramlásást is megzavarhatja a szennyeződés, ami hibás működéshez vezethet. Tehát az elektromos radiátor időközönként  portalanításra, tisztítása szorul.

A fűtési szezonban rengeteg por lerakódhat az elektromos radiátor körül.

A fűtési szezonban rengeteg por lerakódhat az elektromos radiátor körül.


Mielőtt hozzáfogna az elektromos radiátor karbantartásához, áramtalanítson!

Bár a villanyradiátorok kialakítása biztonságos, mégis, mielőtt az elektromos radiátor karbantartásába kezdene - a biztonsága érdekében- feltétlenül áramtalanítsa a villanyradiátort!

Az áramtalanításhoz:

  • Kapcsolja ki a fűtőkészüléket a főkapcsolójával
  • Húzza ki a csatlakozó dugót a fali dugaljból (konnektorból)
  • Fix bekötés esetén válassza le a készüléket a hálózatról

Vegye elő a használati utasítást és tájékozódjon a gyártó karbantartással, tisztítással kapcsolatos előírásairól.


Használjon porszívót az elektromos radiátor tisztításához!

Szerencsére a legtöbb fali fűtőpanel rögzítése egy fali tartókerettel történik. Erről a tartókeretről a fűtőtest egyszerűen lepattintható, majd előre dönthető, vagy akár teljesen leakasztható. Így már könnyen hozzáférhetünk az elektromos radiátor mögötti részhez. Ha nem tudnánk az összes port a porszívóval felszívini, akkor egy puha szőrű ecsetet, kefét vagy porolót is használatunk a porszívózás közben. Ugyanilyen fontos azonban a fűtőpanel alsó és felső rácsainak és egyéb részeinek (beleértve a tagoltabb kialakítású vezérlőt) kiporszívózása is. A porszívó az elektromos törölközőszárító esetében is jól használható.

A villanyradátort legjobban porszívóval takartíhatjuk le.

A villanyradiátort legjobban porszívóval takartíhatjuk le.


Törölje le a maradék szennyeződést a fűtőtestről!

A víz és az elektromosság nem jó barátok! Az elektromos radiátor takarítására enyhén nedves, híg mosogatószeres kendőt nyugodtan használhat, de ne használjon tömény tisztítószert vagy erősen nedves rongyotSoha ne mossa a villanyradiátort és soha ne vizezze össze! Ügyeljen rá, hogy soha ne kerüljön víz a fűtőtestbe! Nedves készüléket semmi esetre se helyezzen áram alá! Először mindig portalanítson (porszívózzon) és csak utána törölgesse a villanyradiátort. Így kevesebb port kell letörölni. Ha vordított sorrendben jár el, a nedves port már nehezebben (vagy egyáltalán nem) tudja kiporszívózni a résekből.


Ellenőrizze a fűtőtest és a bekötőkábel épségét!

A takarítás jó alkalom arra is, hogy a ellenőrizze a villanyradiátor épségét. Különösen fontos az elektromos szerelvények és a bekötőkábel állapota. A használat során előfordulhatnak mechanikai sérülések, de akár a csatlakozások korróziója miatti melegedések is. Idővel előfordulhat, hogy a fali csatlakozó aljzat (konnektor) korrodálódik így a az elektromos csatlakozás már nem lesz megfelelő. Laikusként erre a villamos szerelvények elszíneződéséből, súlyosabb esetben égésnyomokból tudunk következtetni. Soha ne üzemeltessen sérült, hibás bekötőkábellel villanyradiátort, vagy sérült fűtőkészüléket! Az elektromos radiátor esetleges javítását minden esetben bízza szakemberre!